Brugge cu aromă de ciocolată
M-am îndrăgostit iremediabil de Brugge, un orășel medieval din nord-vestul Belgiei, pe care l-am străbătut câteva zile fără să mă satur de el. M-am plimbat cu barca pe canalele lui și am făcut nenumărate poze, am mâncat ciocolată belgiană (the best!) și gofre proaspete cu tot felul de fructe și arome.
Orașul e colorat și miroase frumos, a scorțișoară și încă ceva (poate ciocolată, poate cozonac, nu am reușit să-mi dau seama). Sunt mulți turiști, dar și localnici amabili, cu zâmbetul pe buze- oamenii cântă și fluieră pe străzi, la propriu! Am vizitat monumentele lor istorice și-am lenevit în piața centrală, înconjurată de calești cu cai impunători, m-am uitat pe ferestre în casele oamenilor și am dansat pe străzile liniștite în noapte. Sunt multe multe de povestit, dar o să las imaginile să facă asta pentru mine:
Belgienii au un foarte mare respect pentru ciocolată, motiv pentru care este atât de renumită. Vitrinele lor sunt aranjate creativ și au chiar un muzeu al ciocolatei, unde poți afla istoria pe scurt a ciocolatei, poți admira figurine din ciocolată și îți sunt puse la dispoziție mostre pentru a te îndulci pe parcursul turului. Tot aici, la fiecare 20 de minute, un maestru cofetar face o demonstrație de cum să prepari bomboane în diverse forme și arome.
Pe lângă ciocolată, Belgia este renumită pentru bere, iar Brugge nu face excepție. Au sute de sortimente deosebite de bere și chiar un muzeu dedicat acestei băuturi, în care o încăpere are pereții "căptușiți" cu sticle multicolore. Nu sunt o fană a berii, dar cea cu fructe mi-a plăcut foarte mult!
La final, doritorii își pot cumpăra o sticlă de bere personalizată.
O altă atracție este marele Belfort van Brugge, din turnul căruia poți vedea o panoramă superbă a orașului. Până acolo am numărat 322 de trepte, dar sunt convinsă că am sărit câteva din greșeală...
Muzeul de istorie m-a surprins plăcut prin abordarea modernă a unei povești clasice. O întâmplare din viața ucenicului lui Jan van Eyck, un pictor flamand din perioada Evului Mediu târziu. Încăperile erau decorate conform poveștii; piețe de fructe și pește, camere cu ferestre luminate de fulgere, papagali împăiați și un manechin din plastic tolănit pe un scaun, sforăind ca și cum ar fi real. Mirosurile, de asemenea, m-au dus cu gândul la perioada respectivă. O experiență care n-ar trebui ratată.
Cât despre bucătăria belgiană, din ce am reușit să-mi dau seama în cele câteva zile, nu este una foarte complexă. Se bazează foarte mult pe preparate din fructe de mare; fac niște scoici cu ceapă delicioase, condimentate și servite în oala în care au fost gătite. Cât despre desert, în afară de ciocolată, sunt experți în gofre și se găsesc peste tot în centrul orașului. Arată foarte bine asortate cu frișcă, fructe și diverse siropuri. Poate ele sunt cele care dau aerului un miros atât de plăcut!
Cam acesta este, pe scurt, Bruggeul. Nu aș avea loc și timp să descriu fiecare detaliu care mi-a plăcut, sunt multe care, per total, m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Brugge și să sper că o să revin curând. Cred că ar trebui să fie o destinație demnă de luat în calcul pentru toți cei care se gândesc la o vacanță. Nu este o țară ieftină, asta-i clar, dar merită fiecare cent, fiindcă rămâi cu amintirea unui orășel de poveste!
Comentarii
Trimiteți un comentariu